Τη ζωή με τα ρομπότ εξετάζουν επιστήμονες και νομικοί

αναρτήθηκε από Rama | Ετικκέτες: , , , , , , , , , , , ,

Ο Ερικ Χόρβιτς αποτελεί καλό παράδειγμα των διλημμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος που ζει με οικιακά ρομπότ, όταν διηγείται την ιστορία του εγκλωβισμού του σε ανελκυστήρα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, παρέα με ρομπότ σε μέγεθος πλυντηρίου. «Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι η στιγμή είναι πολύ τρομακτική, καθώς το μηχάνημα κινείτο συνεχώς, απειλώντας να με ρίξει κάτω. Μετά σκέφτηκα: Τι θα γινόταν αν ήμουν ασθενής του νοσοκομείου; Τα πράγματα θα ήταν πραγματικά ανησυχητικά», λέει ο κ. Χόρβιτς.
Αν και το όραμα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με το οποίο όλοι μας θα διαθέτουμε οικιακά ρομπότ στα σπίτια μας, μοιάζει να απέχει ακόμη πολλά χρόνια στο μέλλον, τα αυτόματα αυτά μηχανήματα αρχίζουν να παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Σήμερα, επιστήμονες και νομικοί εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις της συμβίωσης αυτής.

Τι θα γίνει για παράδειγμα εάν ένα ρομπότ σας προκαλέσει κάταγμα στο πόδι ή αν κυνηγήσει τη γάτα σας ή χαστουκίσει το παιδί σας; Παρότι οι επιστήμονες δεν αναμένουν την εμφάνιση στρατού μηχανικών «τερμινέιτορ», είναι βέβαιοι ότι ακόμη και τα καλοσυνάτα οικιακά ρομπότ θα έχουν νομικές, κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις στη ζωή μας. «Καθώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα καταλαμβάνουν ολοένα και πιο σημαντική θέση στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, πρέπει να μελετήσουμε τις επιπτώσεις της συνύπαρξης αυτής», λέει ο Χόρβιτς, που συγκέντρωσε ομάδα επιστημόνων με αυτό το στόχο.
Τα ρομπότ αξιοποιούνται εκτός σπιτιού εδώ και δεκαετίες. Εντοπίζουν εκρηκτικούς μηχανισμούς στο πεδίο της μάχης, κατασκευάζουν αυτοκίνητα σε εργοστάσια και επισκέπτονται ασθενείς σε νοσοκομεία. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται, όμως, διείσδυση των ρομπότ στα σπίτια, με πολλά από αυτά να χειρίζονται ηλεκτρικές σκούπες, να κουρεύουν το γρασίδι, να καθαρίζουν υδρορροές και να λειτουργούν ως κάμερες ασφαλείας. Το 2015, οι πωλήσεις ρομπότ στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. δολάρια.
Καθώς, όμως, τα οικιακά ρομπότ γίνονται πιο προηγμένα, μπορεί να περιπλέξουν το ζήτημα της νομικής ευθύνης για τις πράξεις τους. Ο Ράιαν Κάλο, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, επεσήμανε σε πρόσφατο νομικό συνέδριο ότι οι κατασκευαστές δεν είναι αναγκαίο να φταίνε για δυσλειτουργίες των συσκευών τους. «Τα ρομπότ δεν είναι απλά προϊόντα, που κατασκευάζονται για άμεση χρήση. Μπορεί συχνά να έχουν προγραμματισθεί με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά ο χρήστης να παρέμβει στον προγραμματισμό αυτό, μεταβάλλοντας εντελώς τα δεδομένα λειτουργίας τους», λέει ο κ. Κάλο. Την ίδια στιγμή, οι χρήστες των οικιακών ρομπότ πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γνωρίζοντας ότι θα συνδεθούν συναισθηματικά με τις συσκευές τους, ανεξάρτητα από το εάν αυτές είναι ανθρωπόμορφες ή όχι. Για το λόγο αυτό, η ομάδα επιστημόνων του δρ. Χόρβιτς θα μελετήσει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της χρήσης οικιακών ρομπότ.

Σχόλια (4)

    Εκεί στο μεταπτυχιακό δεν σας έχουν μάθει να δημοσιεύετε τις πηγές σας; Η φίλη "Σοφία" που επίσης δεν το έκανε, μπ0ορεί να είναι μαθήτρια ή κάτι άσχετο και έστω ότι δικαιολογείται. Εσύ ρε φίλε όμως δεν δικαιολογείσαι...

    http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_08/12/2009_312292

    Καλό το copy-paste δε λέω, εξοικονομούμε χρόνο και αποφεύγουμε την κατανάλωση "φαιάς ουσίας" .

    μην ανησυχείτε! εγώ πιστεύω στη Sarah Connor που όλοι κρύβουμε μέσα μας...

    Προσπαθώ να αντιμετωπίσω τέτοιες εξελίξεις με "ανοιχτό" μυαλό, αλλά δυσκολεύομαι. Λες να φταίει η ηλικία; 'Αννα

Δημοσίευση σχολίου