Νήσος

αναρτήθηκε από Panos K. | Ετικκέτες: , , , , , , , , ,

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Δεν είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός των ελληνικών ταινιών. Οι ελληνικές ταινίες είναι για τα πανηγύρια!
Ναι, αλλά υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις κι η "Νήσος" του Χρήστου Δήμα είναι μία από αυτές.
Η κεντρική σεναριακή ιδέα συνίσταται στο ότι σε κάποιο ελληνικό νησί πεθαίνει ένας απ' τους πλουσιότερους κατοίκους του κι αφήνει με τη διαθήκη του από 25 εκατομμύρια ευρώ σε καθέναν από τους "προύχοντες" του νσιού: το δήμαρχο, τον αστυνόμο, τον παπά και το δάσκαλο. Θέτει, όμως, κι έναν όρο. Να δεχτούν να διαβαστεί δημόσια μια επιστολή που αφορά στον καθένα από αυτούς. Κι όπως καταλαβαίνετε, καθένας τους έχει να κρύψει πολλά.

Η ταινία ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο χιούμορ, την κοινωνική κριτική (νεοπλουτισμός, διαφθορά, καταπίεση επαρχίας) και το προσωπικό δράμα των ηρώων. Το χιούμορ γίνεται το βασικό όχημα για την ανάπτυξη της πλοκής, χωρίς, όμως, η ταινία να πέφτει ποτέ σε επίπεδα φτηνής σεξοσαχλοκωμωδίας (βλ. safe sex).
Το σενάριο είναι καλοδουλεμένο και θα μπορούσε άνετα να είναι μεταφορά βιβλίου, τα μυστικά των ηρώων αληθοφανή, η κατανομή των ρόλων άψογη κι όλες οι ερμηνείες είναι περιέργως από πολύ καλές έως απολαυστικές (Νο 1 κατά τη δική μου γνώμη ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του δασκάλου).
Γενικά, η Νήσος με το ευχάριστο χιούμορ, το πρωτότυπο θέμα, το γρήγορο ρυθμό και τις ανατροπές της περνάει τα μηνύματά της χωρίς ούτε να κουράζει, ούτε να το παίζει βαθυστόχαστη κι οδηγεί (γιατί όχι;) στην κάθαρση. Σίγουρα μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών κι η δεύτερη καλύτερη φετινή μετά τον Κυνόδοντα (μα τί γίνεται φέτος με τις ελληνικές ταινίες;).
Μοναδική παραφωνία το κοινό (ξέρετε, κυρίως "θειάδες" που είχαν να δουν cinema απ' το safe sex) που αντιμετώπισε την ταινία σαν φτηνό κωμικό σκουπίδι, όπως η καρακάξα που καθόταν ακριβώς πίσω μου κι έσκουζε χωρίς σταματημό καλύπτοντας εντελώς τις φωνές των ηθοποιών. Έλεος...

Βαθμολογία: 3.5/5

ΥΓ: Η ταινία γυρίστηκε στη Σίφνο, η οποία δείχνει πολύ καλύτερη απ' ότι είναι στην πραγματικότητα...

Σχόλια (2)

    Δυστυχώς οι "θειάδες" είναι μόνιμοι θεατές των ελληνικών ταινιών. Περσσότερο ενοχλητικοί όμως είναι κάτι τύποι που μασουλάνε όλη την ώρα, λες και έχουμε κατοχή ή που μιλάνε στα κινητά. Την ταινία πάντως θα τη δούμε σίγουρα.

    Catherine

    υπαρχει και ενα χωριο στη χαλκιδικη οπου εχει δωθει μια αμυθητη κληρονομια για εργα κοινης ωφελειας πχ νοσοκομειο,ΑΛΛΑ για να γινει εκμεταλευση των χρηματων πρεπει καθε κυριακη στην εκκλησια να βγαινει ''δελτιο ειδησεων'' με τα κουτσομπολια και τα κερατα που συμβαινουν στο χωριο..

Δημοσίευση σχολίου