Είσαι fun των Greeklish; Μάθε σε ποια κατηγορία ανήκεις

αναρτήθηκε από Juan | Ετικκέτες: , , , , , , , , ,

Greeklish !!!!

Έχουν γραφτεί αρκετά για το "φαινόμενο" της ιδιόμορφης αυτής "γραμματοσειράς" αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και με χαρά θα ήθελα να ακούσω και τις δικιές σας απόψεις περί του θέματος.
Καταρχάς λίγα ιστορικά. Πολύ λίγα, ίσα για να μάθουν (όσοι δεν ξέρουν) πως προέκυψαν τα Greeklish. Με την πάροδο των πρώτων προσωπικών υπολογιστών στην Ελλάδα τέλη δεκαετίας του 80 και αρχές του 90, τα Ελληνικά ως μη Λατινική γραμματοσειρά εμφάνιζε αρκετές φορές μη συμβατότητα με αποτέλεσμα να εμφανιζόταν τα γνωστά "ιερογλυφικά"¨. Το πρόβλημα έγινε περισσότερο έντονο με την εξάπλωση του Internet τη δεκαετία του 90. Τότε η live διαδικτυακή επικοινωνία γινόταν συνήθως μέσω IRC και λίγο μετά μέσω chat του ICQ. Έχω κρατήσει συνομιλίες μου με φίλους από τότε !!! Τότε η ταχύτητα στην πληκτρολόγηση και η συχνά προβληματική εμφάνιση Ελληνικών στα chat εισήγαγαν τα Greeklish. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και την σημερινή εποχή με τη διαφορά ότι, ενώ η ταχύτητα πληκτρολόγησης παραμένει, δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα των "Ιερογλυφικών". Μετά από μια σχετική έρευνα και συζητήσεις με γνωστούς και φίλους κατατάσσω τους χρήστες των Greeklish στις παρακάτω κατηγορίες. Αν έχετε να προσθέσετε κάτι σε κάποια από αυτές ή να διαφωνήσετε σε κάτι, ή ακόμα και να προσθέσετε ολόκληρη κατηγορία, απλά σχολιάστε το.

Καμένοι ή "παππούδες".

Ηλικιακό εύρος : Άνω των 40, αλλά και σποραδικά μικρότερες ηλικίες
Φύλο : Συντριπτικά αρσενικού γένους.
Moto : Να σου καεί το modem !!!
Χαρακτηριστικά : πρόλαβαν το Dos, τα modem 33,6, τις ασπρόμαυρες οθόνες, τις μεγάλες δισκέτες που είχαν και το λειτουργικό μέσα. Χρόνια τώρα με τη συνεχή πληκτρολόγηση, έχουν μάθει το τυφλό σύστημα χωρίς δάσκαλο ή κάποια μέθοδο. Είναι εθισμένοι στα Greeklish και γενικότερα στους υπολογιστές. Ορισμένες φορές μάλιστα δυσκολεύονται να διαβάσουν τα κανονικά Ελληνικά. Αρνούνται να χρησιμοποιήσουν και προγράμματα αντικατάστασης πληκτρολόγησης με φωνητικές εντολές. Αν δεν χρειαζόταν να σερφάρουν και σε Ελληνικές ιστοσελίδες θα ήταν ικανοί να μην εγκαταστήσουν καν την Ελληνική γραμματοσειρά
Θεραπεία : Καμία.


Ψαγμένοι "επαναστάτες"

Ηλικιακό εύρος : 15-25
Φύλο : Συνήθως αρσενικού αλλά και θηλυκού
Μοtο : Δεν είμαστε σας εσάς
Χαρακτηριστικά: Νεαρά άτομα με ανησυχίες. Ως έφηβοι θέλουν να ξεχωρίζουν από την μεγαλύτερη γενιά που γράφει με την συμβατική γραμματοσειρά και επιλέγοντας τα Greeklish διαφοροποιούνται. Έχουν άποψη και την υπερασπίζονται με επιχειρήματα. Αν χρειαστεί, μπορούν να γράψουν Ελληνικά, χωρίς ορθογραφικά λάθη. Επίσης ίσως είναι η μοναδική κατηγορία που έχει κανόνες χρήσης των Greeklish.
Θεραπεία : Μπαίνοντας στην κανονική ζωή παύουν να θέλουν να ξεχωρίσουν με αυτόν τον τρόπο. Βρίσκουν άλλους που ταιριάζουν περισσότερο με τη νέα ηλικία τους.


Trendy "φλούφληδες"

Ηλικιακό εύρος : 13-26
Φύλο : 50-50
Moto : Κοίτα με, θεύμασε με, αλλά προσοχή γιατί ματιάζομαι εύκολα !!
Χαρακτηριστικά: Μέσα στον trendy κόσμο τους θεωρούν ότι το να γράφουν Greeklish είναι και αυτό μια trendy κατάσταση και δένει με το υπόλοιπο χαζοχαρούμενο στυλάκι τους. Συνήθως είναι ανορθόγραφοι, αφού δεν τους μένει ελεύθερος χρόνος να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό από την περιποίηση της εμφάνισης τους. Επίσης πολύ εύκολα τους αποκαλούν και ψωνάρες ή ψωνισμένους/νες γιατί η σχέση τους με τον καθρέπτη είναι υπέρ του δέοντος πολύ καλή.
Θεραπεία : Αν θεωρηθεί μόδα κάποιος άλλος τρόπος γραφής. Συνήθως όταν μεγαλώσουν στρώνουν από τις καρπαζιές που τρώνε όταν βγουν στην παραγωγή.


Της προσκόλλησης "γλιγλίνοι"

Ηλικιακό εύρος : 13-50
Φύλο : Συνήθως αρσενικού αλλά και θηλυκού
Moto : Θα κάνω και τούμπες, αρκεί να υπάρχω κοντά σου
Χαρακτηριστικά : Άτομα με ελάχιστη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, συνήθως αδικημένα από τη φύση (άσχημα, χοντρά, και όχι με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη νοημοσύνης). Καθώς τα έχουν οι υπόλοιποι στην απ΄ έξω, κάνουν ό,τι μπορούν για να αποκτήσουν το δικαίωμα να συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους στον ίδιο χώρο. Υπάκουοι και πιστοί σαν τα σκυλιά. Κάποιες φορές δεν καταλαβαίνουν ότι οι άλλοι τους αποφεύγουν. Κατά βάση είναι ανορθόγραφοι.
Θεραπεία : Απλά αν τους ζητηθεί να γράφουν Ελληνικά το κάνουν.


Στυλάτοι "Τζόβενα"

Ηλικιακό εύρος : πάνω από 30
Φύλο : και τα δύο το ίδιο
Moto : Δεν δείχνω πολύ νέος/α ???
Χαρακτηριστικά : Άτομα με ανασφάλειες γύρω από το ότι έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν και δεν περνάει η μπογιά τους. Έτσι βλέποντας ότι οι νεότεροι (μαθητές-φοιτητές) χρησιμοποιούν Greeklish το κάνουν και αυτοί για να νιώσουν νεότεροι. Γενικά παλιμπαιδίζουν και αρκετές φορές προβαίνουν σε ενδυματολογικές ατοπίες οδηγούμενοι από το σύνδρομο του Πήτερ Παν που τους διακατέχει. Στην πλειονότητα τους ξέρουν να γράφουν σωστά Ελληνικά, αν χρειαστεί.
Θεραπεία : Κράξιμο από μικρότερες ηλικίες, όπως "άσε μας ρε θεία που θες και MSN. Πιες κανένα ελληνικό καφέ με τις άλλες θείες που μου θες Greeklish και τατουάζ στα γεράματα.."


Βαριεστημένοι, "ανεγκέφαλοι"

Ηλικιακό εύρος : 13-73
Φύλο : 50-50
Moto : Τόνοι ??? τι είναι αυτό????
Χαρακτηριστικά : Τεμπέληδες και βαριεστημένοι. Κάποιους τους ταΐζουν ακόμα οι μαμάδες τους. Η βαρεμάρα τους τούς ακολουθεί παντού. Θα φάνε ό,τι είναι πιο κοντά τους, θα δούνε ό,τι ταινία παίζεται στο πιο κοντινό σινεμά, θα πετάξουν τα σκουπίδια κάτω στο δρόμο, θα σβήσουν τη γόπα στους διαδρόμους, δεν θα απαντήσουν σε e-mail φίλων, γνωστών, συναδέλφων, γιατί βαριούνται. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν να γράφουν καλά Ελληνικά, γιατί βαριόντουσαν να μάθουν ορθογραφία, όταν ήταν μικροί. Ως δικαιολογία φέρνουν το ότι βιάζονται, αλλά φυσικά δεν γίνονται πιστευτοί
Θεραπεία : Ηλεκτροσόκ και εντατικά ιδιαίτερα ορθογραφίας

Σχόλια (23)

  nomizeis file. o giannis ta spaei xerei greeklish kai trwei kai fave edaxei?

  Egv pantvs den brika pouthena ton eafto mou. H alitheia einai pos ta bariemai. Mallon einai gia aytous pou den kseroun orthografia

  Υπάρχει και άλλη μια κατηγορία που δεν την αναφέρεις. Αυτοί που βρίσκονται στο εξωτερικό (δουλειές, ταξίδια, σπουδές κλπ) και αναγκαστικά γράφουν στα Greeklish.

  Για την φίλη που μάλλον "θίχτηκε" και το εκφράζει με παγκοσμιοποιημένο στυλ, να την ρωττήσω σε ποια λειτουργικά αναφέρεται;

  Dikio exei h filh. Olos o kosmos to poly se 10 xronia ua grafei Greeklish. Apla oi psefrodianooymenoi kai opistodromikoi epimenoyn na grafoyn etsi.

  Prosopika grafw se greeklish epeidi einai pio grigoro gia mena.
  Otan prwtompika net ksekinasa na simmetexw se agglika kanalia irc, forums kai chatrooms opote egrafa m agglika. Otan brika ta antistoixa ellinika rooms itan pio eykolo na sinexizw na grafw me greeklish.

  Μόδα είναι και βολεύει και τους ανορθόγραφους

  Συμφωνώ ότι με τα greeklish καταργείται η ορθογραφία
  και βλάπτετα η ελληνική γλώσσα. Γίνεται φτωχότερη.

  Mπράβο, Juan, ωραίο το άρθρο σου. Δε μου αρέσει να γράφω σε greeklish και δυσκολεύομαι να τα διαβάζω.

  Απολαυστικό το άρθρο σου.
  (ή)
  Apolafstiko to arthro sou.

  Και για τους αναγνώστες: Όπως και αν γράφουμε ηλεκτρονικά, η ελληνική γλώσσα δεν κινδυνεύει. Έλεος με αυτή την κινδυνολογία! Σκέτη τρομοκρατία έχει καταντήσει! Η γλώσσα υπάρχει, ζει, αναπνέει,εξελίσσεται, μεταλλάσσεται, μπολιάζεται, ανανεώνεται, δανείζεται και δανείζει, δέχεται και απορρίπτει, υιοθετεί και εγκαταλείπει... Με λίγα λόγια, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μόνο από τα greeklish δεν κινδυνεύει. Οι πραγματικοί κίνδυνοι βρίσκονται αλλού.

  Συμφωνώ απολύτως με τον/την Marsymeon!! Άννα

  Πολύ αισιόδοξη σε βλέπω Marsymeon και χαίρομαι. Όταν όμως βλέπω πως γράφουν οι νέοι και νέες 13-38+ απλά εύχομαι να είναι κάτι περαστικό. Ίσως έτσι να σκεφτόταν κάποτε και οι υποστηρικτές της καθαρεύουσας, βλέποντας να έρχεται το κύμα αλλαγής που λεγόταν δημοτική. Όταν κάτι παίρνει τη μορφή κύματος είναι δύσκολο να σταματήσει. Προχτές συζητούσα τα θέμα με μια φίλη νηπιαγωγό που από τη δουλειά της δεν είχε προσλαμβάνουσες Greeklish. Επίσης ούτε από τις παρέες της, πάνω από 40, δεν είχε προσλαμβάνουσες. Έτσι αγνοούσε ότι μια μεγάλη ηλικιακή ομάδα 13-38+ συμμετείχε σε κάτι κοινό που λεγόταν χρήση των Greeklish. Ο χρόνος θα δείξει αν όλο αυτό θα είναι κύμα μόδας κλπ ή κύμα αλλαγής.

  Οι περισσότερες των ανωτέρω κατηγοριών θα μπορούσαν να θεραπευθούν και με την δια ροπάλου εκμάθηση ορθογραφίας και/ή εντατικό σταλινικό περίπατο.

  mou arese idiaitera to teleutaio sholio, elpizw na boresei na kerdisei to megalo vraveio mia gnwrmia me tin moumia tou stalin. litaneia ston tafo tou pinoset kai deipno me ton diktatora tis areskeias sas!

  Όχι μόνο δεν ξέρουν να γράφουν, αλλά απ' ότι βλέπω δεν ξέρουν να σκέφτονται. Στο άρμεγμα των γονιών τους τα καταφέρνουν μια χαρά !!!

  Για τον Juan: Θέτεις επί τάπητος δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, οπότε μάλλον δεν έγινα σαφής στο προηγούμενο σχόλιό μου. Άλλο πράγμα είναι η χρήση των greeklish στη διαδικτυακή επικοινωνία και άλλο η ικανότητα σύνταξης ενός κατανοητού και ορθογραφημένου κειμένου, πόσο μάλλον η ικανοποιητική προφορική χρήση της γλώσσας, με την οποία είχε να κάνει παλαιότερα το ζήτημα της καθαρεύουσας που έθεσες. Για την καθαρεύουσα πρέπει να πούμε ότι ήταν μια γλώσσα "κατασκευασμένη", για χρήση κυρίως γραπτή. Ο κόσμος μιλούσε στη μία και μοναδική ελληνική γλώσσα, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξακολουθεί να διαμορφώνεται συνέχεια, με τη δική της (ανεξάρτητη, θαρρείς, από εμάς) δυναμική, που κάθε άλλο παρά πρέπει να μας φοβίζει, διότι πρόκειται για εγγενές χαρακτηριστικό κάθε ζωντανής γλώσσας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τη φροντίζουμε και να επιδρούμε σε αυτήν "διορθωτικά", στο μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας. Όσο για το πώς γράφουν οι νέοι των ηλικιακών ομάδων που ανέφερες (προβληματική σύνταξη και ορθογραφία), είναι κάτι το οποίο προϋπάρχει των greeklish που χρησιμοποιεί ο καθένας τους και σίγουρα δεν ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ σε αυτά, αλλά σε γενικότερο έλλειμμα παιδείας, τρόπου σκέψης, κ.λπ. (εδώ κολλάει και το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως μια από τις αιτίες αυτού του ελλείμματος). Παρακολουθώντας διαδικτυακά την πορεία παλαιότερων μαθητών μου (ηλικίας από 13 έως 35 ετών), διαπιστώνω ότι σε ΟΛΕΣ τις ηλικιακές αυτές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων όσων δεν μεγάλωσαν με το Διαδίκτυο) υπάρχουν οι "δυνατοί" και οι "αδύναμοι" στη σύνταξη και στην ορθογράφηση κειμένων, είτε αυτά είναι γραμμένα με ελληνική γραφή είτε με greeklish.
  Ελπίζω να έγινα πιο σαφής με αυτό το (μακροσκελές - λόγω της νέας χρονιάς που μπήκε;) σχόλιό μου.
  Καλή χρονιά σ΄ εσένα και σε όλους τους συνομιλητές αυτού του blog

  Juan, μια λεπτομέρεια ακόμη: Η δημοτική δεν ήταν ένα "κύμα αλλαγής που ερχόταν", όπως γράφεις. Ήταν η γλώσσα που ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ και μιλιόταν, ακόμη και από τους υποστηρικτές της καθαρεύουσας στην καθημερινή τους ζωή.

  Κι άλλη συμπλήρωση: "...βλέπω πώς γράφουν οι νέοι και νέες 13-38+..." γράφεις σε κάποιο σημείο. Κι άλλη αντίρρηση, λοιπόν: "...μια ΜΕΡΙΔΑ νέων..." θα διόρθωνα. Διότι οι γενικεύσεις πάντα είναι επικίνδυνες. Μια χαρά γράφουν οι νέοι (οποιασδήποτε εποχής) αν έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση και ενδιαφέρονται να γράφουν. Και μια χαρά συμμετέχουν στη διαμόρφωση της γλώσσας, με τον τρόπο τους, με το "δικό τους ιδίωμα", το οποίο, σημειωτέον, χρησιμοποιούμε όχι λίγες φορές κι εμείς οι παλαιότεροι ως πιο εύστοχο. Εξάλλου τα ίδια δεν έλεγαν και για μας οι μεγαλύτεροι όταν αποτελούσαμε εμείς τον πληθυσμό των νέων; Κι επιπλέον, αυτό ισχύει ΠΑΝΤΑ, σε κάθε εποχή, για διάφορους τομείς της πραγματικότητας, όπως τους αντιλαμβάνονται οι εκάστοτε παλιοί και οι αντίστοιχοι νέοι. Δεν πιστεύω σε αυτή την "αντιπαλότητα" παλαιών και νέων, πιστεύω στη συνύπαρξη, στο "μπόλιασμα" των μεν από τους δε, στη σύνθεση. Μόνο έτσι δεν αφυδατωνόμαστε και μόνο έτσι εμπλουτιζόμαστε, ρίχνοντας γέφυρες από το παρελθόν στο παρόν και από εκεί στο μέλλον. Ας μην είμαστε, λοιπόν, αφοριστικοί για τη γλώσσα των νέων, τις ικανότητές τους, την οπτική τους, ξεχνώντας τα δικά μας αντίστοιχα χρόνια. Ας μην τους φοβόμαστε εντέλει. Διότι αυτό που φοβόμαστε το προκαλούμε κιόλας.

  Προς «Marsymeon”
  Γράφεις "...μια ΜΕΡΙΔΑ νέων..." θα διόρθωνα»
  Μακάρι να είναι έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτή η «μερίδα» είναι πάνω από το 70% σε ηλικίες 15-18. Αυτό στο λέω με σιγουριά γιατί έχω κάνει σχετική κουβέντα με μαθητές του Λυκείου που διδάσκω. Τώρα αν το σχολείο μου αποτελεί εξαίρεση και σε όλα τα υπόλοιπα το ποσοστό είναι μικρότερο, πάω πάσο.

  Γράφεις «Ας μην τους φοβόμαστε εντέλει. Διότι αυτό που φοβόμαστε το προκαλούμε κιόλας.»
  Δεν ξέρω από πού μπορεί να προκύπτει «φόβος». Εγώ τουλάχιστον δεν νιώθω κάτι τέτοιο.

  Περισσότερα όταν ξαναβρεθώ κοντά σε Netcafe….

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Α!!!!
  ΣΑΣΑ

  Πολύ αστείες οι κατηγορίες αυτές που έφτιαξες Γιάννη... :) :) :)
  έχεις συναντήσει έναν άνθρωπο από την κάθε μια κατηγορία???
  Εγώ πάντως όχι και επίσης δεν ξέρω σε ποια κατηγορία θα μπορούσα να κατατάξω τον εαυτό μου!!!

  Μην ξεχνάς ότι ο γραπτός λόγος δεν περιορίζεται μόνο στα chat του δικτύου και στα sms των κινητών τηλεφώνων. Όλοι μας και ειδικότερα οι νέοι κάτω των 24 λόγω σχολείου ή σπουδών καλούνται και αναγκάζονται να γράφουν καθημερινά στην ελληνική γλώσσα........δε νομίζω αυτό να το κάνουν στα greeklish!
  Προσωπικά θεωρώ τα greeklish μεγάλη διευκόλυνση λόγω ταχύτητας που σου επιτρέπουν να γράφεις. Αν έγραφα στην ελληνική γλώσσα θα με καθυστερούσαν πολύ οι τόνοι, και από την άλλη δε θα μου άρεσε να γράφω συνεχώς χωρίς τόνους........ναι αυτό θα το θεωρούσα ΛΑΘΟΣ!!!
  Από κει και πέρα, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!

  Εμπνευσμένο και με μεγάλη δόση χιούμορ. Δεν ξέρω αν υφίστανται όλες αυτές οι κατηγοριές. Σίγουρα κάποιες απο' αυτές υπάρχουν
  Έλενα

  Προς Ανώνυμος (Δήμητρα).
  Το γράφεις και μόνη σου "καλούνται και αναγκάζονται να γράφουν καθημερινά στην ελληνική γλώσσα"

  Αναγκάζονται. Κάτι λέει αυτό...

Δημοσίευση σχολίου