Life beyond Windows (part1)

αναρτήθηκε από Constantinos Bletsos | Ετικκέτες: , , , , , , ,

Its the end of the world (as we know it)

 

Η Microsoft ανάφερε για άλλη μια φορά στο επίσημο blog για τα Windows ότι θα τελειώσει σύντομα η τεχνική υποστήριξη που παρέχει για τα Windows 2000 και Windows XP SP2. Έτσι από τις 13 Ιουλίου του 2010 δεν θα κυκλοφορεί πια updates γι' αυτές τις εκδόσεις των Windows.Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θέλει να παρακινήσει τους χρήστες αυτών των παλιών λειτουργικών να αναβαθμιστούν σε νεώτερες (όπως τα Windows 7), παραθέτοντας online τις σχετικές οδηγίες αναβάθμισης. Όσον αφορά τα Windows Vista η υποστήριξη γι' αυτά θα τερματίσει το 2012 χωρίς να υπάρχει ακόμα ένδειξη για τις συνεχής αναβολές όπως είχε γίνει με τα Windows XP. Tα οποία σήμερα εξακολουθούν να κατέχουν το 69% της αγοράς.(link)

Όσοι λοιπών ενδιαφέρονται να έχουν ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα ,πράγμα απαραίτητο ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας ,πρέπει να αναβαθμιστούν στα Windows 7. Αλλά τι κόστος έχει αυτή η αναβάθμιση;Ξεκινάει απο 99 και φτάνει μέχρι 364 ευρώ ,αναλόγως της έκδοσης που θα επιλέξετε.(link).


Και τί ακριβώς παίρνετε με αυτή την αναβάθμιση; Σίγουρα ένα μοντέρνο λειτουργικό σύστημα μέ κάποιες συμπληρωματικές εφαρμογές της ΜS (Windows Live, Media player κλπ).Αρκούν αυτά για έναν χρήστη; Μάλλον όχι. Θα πρέπει να αγοράσετε ένα πλήθος εφαρμογών από τρίτους για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο το σύστημα σας. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα ,η τουλάχιστον κάπως έτσι συμφέρει την Μicrosoft να είναι.

Ο “μέσος χρήστης” είναι μια θεωρητική κατασκευή που περιγράφει κάποιον που ασχολείται λίγο ως πολύ με κάποιες εφαρμογές της πληροφορικής για επαγγελματικούς η προσωπικούς λόγους. Συνηθισμένος στις ευκολίες και την φιλικότητα που του προσφέρουν τα MICROSOFT WINDOWS o “μέσος” χρήστης απογοητεύεται εύκολα όταν έρχεται σε επαφή με τα ...bin/bash/command prompt κλπ ακατανόητα των linux διανομών. Εάν δε είχε (όπως είχα εγώ) την ατυχή έμπνευση να μεταναστεύσει στο λινουξ πριν από 5-10,χρόνια τότε το ψυχολογικό τραύμα είναι τόσο βαθύ που πιθανά θα αποτρέψει και οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια στο μέλλον. Έπειτα είναι η δύναμη της συνήθειας ,κάτι σαν το κάπνισμα , και γνωρίζουμε οι καπνιστές τουλάχιστο, πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστούμε τις επιβλαβείς συνήθειες μας.

Πόσο δύσκολο είναι το linux;

 


Υπάρχει ένας αστικός μύθος που πρεσβεύει ότι το linux είναι φτιαγμένο απο geeks για geeks .H παραδοχή αυτή στηρίζεται περισσότερο σε ιστορικούς λόγους ,παρά στην σημερινή πραγματικότητα. To linux έχει πάψει από καιρό να αποτελεί μυστικό μια κάστας μυημένων και έχει γίνει φιλικό και αξιόπιστο τουλάχιστο όσο και τα ανταγωνιστικά προς αυτό λειτουργικά. Έχει γραφικό περιβάλλον διεπαφής , μέσω του οποίου λαμβάνει χώρα η επικοινωνία μεταξύ χρήστη και λειτουργικού ,δίχως να είναι απαραίτητη η προσφυγή στη γραμμή εντολών. Ακόμη σε κάθε εγκατάσταση μιάς διανομής θα βρείτε ένα πλήθος εφαρμογών ,απο προγράμματα browsing (το πιο γνωστό ειναι ο Firefox) email,chat,irc clients,κλπ  μέχρι και τις πιο εξειδικευμένες επιστημονικές εφαρμογές. Χαρακτηριστικά αναφέρω οτι η διανομή με τον εμπνευσμένο τίτλο Debian έχει στα αποθετηριά της 23.000 (ναι καλά διαβάσατε!!!) πακέτα λογισμικού έτοιμα να καλύψουν οχι απλά τις ανάγκες του μέσου χρήστη, αλλα ακόμη και τις πιο αυστηρές απαιτήσεις επιστημονικής ή επαγγελματικής χρήσης.Και όλα αυτά με λογισμικό ελεύθερο  ,δωρεάν, στηριγμένο στις προσπάθειες της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού.
Oσο για το βασικό μας ερώτημα η απάντηση είναι απλή .Το linux δεν είναι πλέον περισσότερο δύσκολο απο τα άλλα μεγάλα λειτουργικά συστήματα.Αυτό που αποτρέπει τους περισσότερους απο την χρήση του δεν είναι η δυσκολία του ( η υπαρκτή πρίν απο μερικά χρόνια) ,αλλά ο φόβος του αγνώστου και η σιγουριά του γνωστού και συνηθισμένου.


Η πρακτική απόδειξη των παραπάνω.

Βρίσκεσται ακόμη μαζί μου!!!.Συγχαρητήρια, σε λίγο θα ανταμειφθείται για την υπομονή σας.Θα ακολουθήσουν μερικές βασικές οδηγίες για την πρακτική εφαρμογή των όσων θεωρητικών αναφέραμε.Θα απαιτηθούν έλαχιστα λεπτά προσπάθειας ,μια ευρυζωνική σύνδεση ,μια εφαρμογή εγγραφής CD (π.χ Nero) και ξεκινάμε.....
Ανοίχτε τον αγαπημένο σας browser (Internet explorer,firefox,chrome,safari) και πληκτρολογήστε την παρακάτω διεύθυνση http://www.ubuntu.com/GetUbuntu/download θα δείτε την σελίδα που ακολουθεί.
Κάνουμε κλίκ στο πάνω μέρος Download Ubuntu CD image και απλά περιμένουμε να ολοκληρωθεί η μεταφόρτωση του CD.Πρόκειται για ένα αρχείο μεγάλο σε μέγεθος (700MB) το οποίο σε μια γρήγορη σύνδεση χρειάζεται περίπου 20min.Αφού ολοκληρωθεί η λήψη έχουμε ένα CD image το οποίο πρέπει να κάψουμε (burn) σε ένα δισκάκι.Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα εγγραφής μας.Ενα λεπτό (το μόνο) λεπτό σημείο της διαδικασίας είναι οτι πρέπει να το κάψουμε κι όχι να το γράψουμε ως data CD .Είμαστε πλέον με το Ubuntu Live CD το οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε απλά κάνοντας reboot το σύστημα μας.Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες linux λειτουργικό για δοκιμή ,χωρίς να πειράξουμε το παραμικρό απο το σκληρό μας δίσκο.


References


Article mostly based in Wikipedia

Σχόλια (0)

Δημοσίευση σχολίου