Savoir Vivre κινητού τηλεφώνου. Οι 10 κανόνες σωστής χρήσης.

αναρτήθηκε από Juan | Ετικκέτες: , , , , , ,


Η Cosmote με το "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο που υπάρχει και στο διαδίκτυο με διάφορες πληροφορίες για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στην παρακάτω μορφή "i_zwi_me_to_kinito_mas.pdf". Μέσα σε αυτές υπάρχουν και κάποιοι κανόνες σωστής συμπεριφοράς χρήσης κινητού, τους οποίους παραθέτω, συνοδευόμενους από ένα δικό μου σχολιασμό.

Η κινητή τηλεφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε όπου κι αν είμαστε, πράγμα που σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές ενδέχεται να βρισκόμαστε σε χώρους με άλλα άτομα. γι΄ αυτό, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους κανόνες σωστής συμπεριφοράς, όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο, ώστε να μην ενοχλούμε τους γύρω μας.

1. Όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους (θέατρο, σινεμά, εστιατόριο, κ.λπ.), μπορούμε να έχουμε ενεργοποιημένο το κινητό μας στο αθόρυβο προφίλ, ώστε να μην ενοχλούμε τους γύρω μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που σε Multiplex σινεμά συναντάμε περιπτώσεις ανεγκέφαλων που όχι μόνο δεν το έχουν στο αθόρυβο, αλλά και πιάνουν την κουβέντα αδιαφορώντας αν υπάρχουν άλλοι γύρω τους. Το κακό είναι ότι αρκετές φορές δεν βρίσκεται κανείς να τους "κράξει" με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την ίδια απαράδεκτη συμπεριφορά.

2. Ο ήχος ειδοποίησης κλήσης ή άλλων υπηρεσιών (sms, mms, κ.λπ.) του κινητού μας τηλεφώνου πρέπει να επιλέγεται, ώστε να είναι όσο πιο διακριτικός γίνεται, και στη χαμηλότερη δυνατή ένταση.
Έχω περιπτώσεις γνωστών μου που όχι μόνο επιλέγουν το πιο "trendy" γιαυτούς, και συνήθως "kits" για τους υπόλοιπους ringtone. Η ένταση στο τέρμα γιατί .. δεν ακούν από την φασαρία, κοιτάζοντας με τρόπο αν και οι τριγύρω τους θαυμάζουν για την εκπληκτική επιλογή ringtone που έκαναν. Συνήθως είναι τα ίδια άτομα που οδηγούν το χάρχαλο τους με τη μουσική στο τέρμα, να παίζει διάφορα σκυλοτράγουδα.

3. Όταν ταξιδεύουμε / μετακινούμαστε με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορείο, τρένο κ.λπ.): συνιστάται να έχουμε το τηλέφωνο μας ενεργοποιημένο στο αθόρυβο προφίλ και να μιλάμε χαμηλόφωνα, όταν πραγματοποιούμε ή δεχόμαστε κάποια κλήση. Ειδικά, στην περίπτωση που ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, συμμορφωνόμαστε με τις συστάσεις του πληρώματος και απενεργοποιούμε το κινητό μας καθ όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Δυστυχώς αφού ο χρόνος παραμονής σε ΜΜΜ είναι "νεκρός", αντί να διαβάσουν κανένα βιβλίο ή καμιά εφημερίδα, πλακώνονται στο μπούρου-μπούρου αδιαφορώντας αν οι τριγύρω έχουν όρεξη να ακούν με ποιον το έκανε η γειτόνισσα και πόσους πήρε η κομμώτρια. Στο αεροπλάνο φυσικά όλοι τα έχουν κλειστά γιατί τους πάει "να"...

4. Στις συναντήσεις με φίλους, ή ακόμα και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, φροντίζουμε να περιορίζουμε τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου. Έτσι, προσέχουμε τους συνομιλητές μας και δίνουμε αξία στο χρόνο που περνάμε μαζί τους.
Εδώ γίνεται το έλα να δεις. Αφού νιώθουν μεταξύ φίλων ή γνωστών, αποθρασύνονται. Μου έτυχε πρόσφατα σε καφετέρια να καλέσουν στο κινητό μια γνωστή που βρισκόταν στο τραπέζι μου. Εμείς συνεχίσαμε την κουβέντα και αυτή δεν μπορούσε να ακούσει τι της έλεγε το άλλο άτομο, οπότε μας είπε να μην μιλάμε μέχρι να τελειώσει την κουβέντα της. Φυσικά μετά που τελείωσε είχαμε μάθει όλες τις λεπτομέρειες για το πως χώρισε μια φίλη της που την τσάκωσε ο άντρας της με το αφεντικό της.

5. Όταν βρισκόμαστε σε κάποιο νοσοκομείο ή σε χώρο με ιατρικά μηχανήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς, ακολουθούμε τις συστάσεις του προσωπικού και απενεργοποιούμε το κινητό μας.
Εδώ επειδή υπάρχει και ένα θέμα υγείας κάτι γίνεται αλλά αφού βλέπεις το προσωπικό (γιατροί και νοσοκόμες) να κυκλοφορούν με κολλημένα τα κινητά στα αυτιά ή τα τσιγάρα στο στόμα, τι να πεις....

6. Όταν βρισκόμαστε σε χώρο εργασίας, ακολουθούμε τους κανόνες που προαναφέρθηκαν -αθόρυβο προφίλ-και πάντα μιλάμε χαμηλόφωνα για να μην αποσπάμε τους γύρω μας από την εργασία τους. Αν υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε για κάποιο προσωπικό μας θέμα, μετακινούμαστε διακριτικά σε κάποιο χώρο, όπου μπορούμε να είμαστε μόνοι.
Και εδώ γίνεται χαμός. Δεν κουνάει κανείς ρούπι. Εκτός και αν παίζει τίποτα "kinky" οπότε έχουμε κάποιες μετακινήσεις.

7. Στα επαγγελματικά ραντεβού καλό είναι να ενεργοποιούμε το τηλέφωνο μας στο αθόρυβο προφίλ. Σε περίπτωση που πρέπει να απαντήσουμε σε κάποια επείγουσα κλήση, ενημερώνουμε τους παρευρισκόμενους ότι πρέπει να αποχωρήσουμε για λίγο από την αίθουσα. Η συνομιλία μας πρέπει να είναι σύντομη και, κατά τη διάρκεια της, να μιλάμε χαμηλόφωνα.
Εδώ είναι κάπως καλύτερες οι συνθήκες αλλά οι τάσεις κινούνται προς το καθεστώς των χώρων εργασίας.

8. Όταν βρισκόμαστε σε πρατήρια βενζίνης, αποφεύγουμε να μιλάμε στο κινητό μας τηλέφωνο.
Αυτό δεν ισχύει. Είναι πλέον μύθος, αποδεδειγμένος από τους "Mythbasters". Υπάρχει και το σχετικό video στο διαδίκτυο. Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του στείλω το link για να το κατεβάσει.

9. Όταν είμαστε στην τάξη, είτε ως μαθητές/φοιτητές είτε ως δάσκαλοι έχουμε το κινητό μας κλειστό. Αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, (περιμένεις τηλέφωνο από τον 35αρη γιόκα σου να σου πει αν ρεύτηκε μετά το μισό ταψί μουσακά που περιδρόμιασε) βάλε το στο αθόρυβο, και στο διάλειμμα κάνε αυτό που θες.

10. και τελευταίο, ειδικά για το "ασθενές" φύλο. 9 στις 10, για να μην πω 10 στις 10 γυναίκες που έχουν το κινητό στην τσάντα τους, όταν αυτό αρχίσει να κτυπά, παθαίνουν ένα σοκ ψάχνοντας απεγνωσμένα να το βρουν. Είναι γνωστό ότι εκεί έχετε τη μισή προίκα σας, το οποίο σας δυσκολεύει την εξεύρεση του κινητού, με αποτέλεσμα να "σκάβετε" μανιωδώς. Η απορία μου είναι γιατί δεν κάνετε χρήση μιας εκ των άλλων θηκών για να έχετε εκεί σταθερά το τηλέφωνο. Όταν κτυπήσει θα μπορείτε και με κλειστά τα μάτια να το βρίσκετε, σταματώντας να παρουσιάζετε αυτό το αλλόφρον look.

Τα 2 τελευταία είναι δικές μου προσθήκες. Ξέρω ότι για τους/τις περισσότερους/ες αυτά ακούγονται κινέζικα, αλλά υπάρχουν και κανόνες στη χρήση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ή αλλιώς το Savoir Vivre χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το φυλλάδιο και έχουν τροποποιηθεί

Σχόλια (13)

  To συγκεκριμένο κείμενο το διάβασα πολύ εύκολα μέχρι το τέλος. Σωστή μορφοποίηση και κατά συνέπεια ευχάριστη και ξεκούραστη ανάγνωση!!!

  Στάσα

  Γνωστά τα περισσότερα, αλλά μια ανακεφαλαίωση (και μάλιστα με χιούμορ) πάντα χρειάζεται.

  Όσο και να τα "ξέρουμε" όλα αυτά, συνήθως θεωρούμε ότι ισχύουν για τους άλλους! Αμ δε! Εμείς είμαστε οι άλλοι...

  ''επικοινωνώ άρα υπάρχω'' είναι το παραφρασμένο σλόγκαν τη εποχής, το οποίο είτε εκφράζεται με κινητομανία, είτε με facebookομανία είτε με παραπλήσιες μανίες, αλλά παραμένει ίδιο ως προς το περιεχόμενο του: μιλώ πολύ για το τίποτα, για τα τετριμμένα της καθημερινότητας με ύφος και με διάθεση ατόμου που επείγεται και δεν προλαβαίνει να διαχειριστεί την πολυτάραχη ζωή του!!!
  Τελικά, οι άνθρωποι απλώς δεν προλαβαίνουν πολύ να σκεφτούν διότι δεν κατορθώνουν να μείνουν καμία στιγμή σιωπηροί και μόνοι τους, αλλά βρίσκονται πάντα με την τεχνολογικά διαμεσολαβούμενη παρουσία του άλλου...
  και για να μην το βαραίνουμε...
  ας πάω να σηκώσω το κινητό μου που χτυπάει ασταμάτητα !!!

  Εξαιρετικό το σχόλιό σου, Ευγενία.

  Αν και ξεκίνησα να το διαβάζω διστακτικά (μιας και οι κανόνες και ειδικά του savoir vivre δεν με πολυεμπνέουν) έπιασα τον εαυτό μου να χαμογελάει και να συμφωνεί... Και αυτό δεν είναι μικρη ανατροπή. Άννα

  Για να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά να ρωτήσω το πολύ απλό:

  Πόσοι/ες από εμάς σηκωνόμαστε να μιλήσουμε στο κινητό πιο πέρα από την παρέα μας που πίνουμε καφέ;
  ΠΟΣΟΙ Κ ΠΟΣΕΣ ???? να είναι 1 στους 100 ;;;;;;;

  Δεν είναι ντροπή να είμαστε κάφροι. Ντροπή είναι να μην το παραδεχόμαστε.

  Siga kai sy. Pws mporoyme kai milame taytoxrona 4 atoma mazi. Etsi mporoyme na milame sto kinhto kai na milane kai oi alloi taytoxrona.

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.
  ΣΑΣΑ

  Μακάρι το πρόβλημα να ήταν στον καφέ των 4 ατόμων,
  θα συμφωνήσω με τους δύο προηγούμενους........
  Παρόλα αυτά θεωρώ ότι αυτό το φυλλάδιο θα έπρεπε να είχε κυκλοφορήσει από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα πρώτα κινητά,
  πρωτού ο καθένας από εμάς κακομάθει και θεωρεί σα δεδομένο ότι ο καλύτερος και σημαντικότερος συνομιλητής του είναι το κινητό του και όχι ο άνθρωπος που βρίσκεται μπροστά του.
  Δήμητρα

  Μόλις το διάβασα έπιασα τον εαυτό μου να σκέπτεται τι από αυτά κάνω;;; Εμένα μου φαίνεται φοβερό να περπατάς στο δρόμο και να μιλάς. Αν μας έβλεπε η γιαγιά μου ( έχει πεθάνει πολλά χρόνια) θα έλεγε πως είμαστε τρελοί που μιλάμε μόνοι μας και μας χρειάζεται γιατρός.!

  Καλά τα λες. Και όσο για το 10 έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτό λοιπόν, είχα αποφασίσει κι εγώ, γιατί δε μου άρεσε να ψάχνω 10 ώρες το κινητό μέσα στη τεράστια τσάντα... Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι αποτέλεσε εύκολη λεία για τον ταχυδακτυλουργό... ληστή!!!!
  Έλενα

  Και φυσικά δεν έχω αναφέρει καν το μεγαλύτερο πρόβλημα που προέρχεται από την άσκοπη λήψη τόσης ακτινοβολίας. Επειδή όμως δεν έχουν όλοι αυτές τις ανησυχίες, θεωρούν ότι και οι υπόλοιποι λειτουργούν σαν αυτούς.

  Εγώ προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ χρήση του σταθερού τηλεφώνου. Υπάρχουν όμως φορές που ενώ είμαι σπίτι και τυχαίνει να έχω στο κινητό ανοιχτό, με καλεί κάποιος και όταν του λέω να με καλέσει στο σταθερό για να μην παίρνω άσκοπα ακτινοβολία του κακοφαίνεται....

  Θα μπορούσε να μπει και αυτό μέσα στους κανόνες, αλλά επειδή οι περισσότεροι "φτιάχνονται" από την ακτινοβολία, δεν θα το καταλάβαιναν.

Δημοσίευση σχολίου