Οι Έλληνες “παιδιά της μαμάς” μέχρι τα 29 τους

αναρτήθηκε από CATHERINE | Ετικκέτες: , , , , , , ,

Φωτιές έχει ανάψει στην ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Καινοτομίας κ. Μπρουνέτα, ο οποίος προτίθεται να φέρει προς ψήφιση νόμο, με τον οποίο να υποχρεώνει τους νέους να εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι μόλις ενηλικιωθούν. Ο Υπουργός δηλώνει πως οι νέοι, απολαμβάνοντας κάποια οικονομικά οφέλη και παραμένοντας στο πατρικό τους, εκχωρούν ένα μεγάλο μέρος της ανεξαρτησίας τους στους γονείς τους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να τους ελέγχουν για όσο διάστημα συγκατοικούν. Το τίμημα δηλαδή που η νεολαία πληρώνει για το όποιο οικονομικό όφελος είναι εξαιρετικά βαρύ.

Σύμφωνα με πολύ γνωστή ιταλική εφημαρίδα, το ποσοστό των Ιταλών από 18 έως 24 ετών που ζουν στο πατρικό τους, ανέρχεται στο 59%, με τα αγόρια να πλειοψηφούν έναντι των κοριτσιών.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα πιό σοβαρά, με το 68% να διαμένει με τους γονείς μέχρι να παντρευτεί. Τα 29 δε χρόνια είναι ο μέσος όρος ηλικίας που τα παιδιά εγκαταλείπουν την πατρική εστία (31 χρόνια για τα αγόρια και 27 για τα κορίτσια).

Οι οικονομικοί όροι που οι νέοι επικαλούνται, δηλώνοντας αδυναμία να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, είναι οπωσδήποτε βάσιμοι. Δεν μπορούν όμως να αποτελούν καραμέλα που "πιπιλίζεται". Η μακροχρόνια παραμονή στο πατρικό μετά την ενηλικίωση και μετά το πέρας των σπουδών, έχει σαν αποτέλεσμα να παρατείνεται η εφηβία και να εμποδίζονται οι νέοι να "πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους" και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το γεγονός ότι στη χώρα μας ένα τόσο υψηλό ποσοστό νεολαίας συγκατοικεί με τους γονείς του μέχρι να παντρευτεί, δύο πράγματα σηματοδοτεί: ότι οι ελληνόπαιδες τείνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό προς την καλοπέραση και το βόλεμα, αλλά και ότι η ελληνική οικογένεια διαιωνίζει την εξάρτηση των παιδιών από αυτήν, μη μετακινούμενη από έναν συντηρητισμό που ανέκαθεν την χαρακτήριζε.

Όσο και αν φαίνεται ακραία η πρόθεση του Ιταλού Υπουργού, δεν παύει να κινείται σε μία κατεύθυνση που, αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει σημαντικές ανατροπές.

Και μην ξεχνάμε...θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.

Πηγή: http: //www. tanea.gr

Σχόλια (4)

  Ναι, ας ανοίξουν τα φτερά τους να πετάξουν μόνοι τους Πως όμως με τα 700€, αν υπάρχουν και αυτά. Δεν είναι "καραμέλα" είναι σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα. Ή μήπως πρέπει να συντηρούν οι γονείς και το δέυτερο σπίτι. Νομίζω πως όσοι νέοι καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους αποχωρούν από την οικογενειακή εστία και νομίζω ακόμα ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των οικογενειών που κατανοούν την ανάγκη αυτή των νέων και δεν αντιδρούν.

  Συμφωνώ απόλυτα, ναι μεν τα πάντα (ή σχεδόν τα πάντα)ξεκινούν από την οικονομική ελευθερία αλλά η ελληνική φυλή είναι ιδιαίτερη "ράτσα". Οι Έλληνες, είμαστε φυγόπονοι και βολεψάκηδες και μόνο όταν πλέον το πράγμα φτάσει στο αππροχώρητο (ο καθένας για τους δικούς του λόγους) κάνουμε κάποια κίνηση "απογαλάκτισης".
  Ο Έλληνας ανεξάρτητος δεν θα γίνει ποτέ από τους γονείς του. Η διαδικασία της ψυχολογικής ωρίμανσης αναστέλλεται μέχρι την ώρα που θα πάει στην πρώτη κηδεία των γονιών του. Είτε στα πάτρια εδάφη είτε στα πέρατα του κόσμου το ελληνάκι θέλει πάντα την προστασία και το χάδι της μαμάς και του μπαμπά. Όταν του λείψουν απότομα, ε τότε αρχίζουν τα ψυχολόγικά......

  Τα 29 χρόνια ήταν ο μέσος όρος που τα παιδιά εγκατέλειπαν την οικογένεια τους. Για τους άνδρες Έλληνες ο μέσος όρος έχει ανέβει κοντά στα 40. Η δυσκολία του απογαλακτισμού σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, διαωνίζει την παραμονή στο πατρικό σπίτι. Γιατί αν παντρευτεί ο Έλληνας αποχωρίζεται την πατρική οικογένεια??? Οι παροχές που απλόχερα προσφέρει κατά κόρον η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της, καθώς και η <> στην ίδια πολυκατοικία, ενισχύουν τους δεσμούς ακόμα περισσότερο. Για πόσο όμως θα μπορεί να γίνεται αυτό???? Μακάρι να μπορέσουμε και εμείς να προσφέρουμε τα ίδια στα παιδιά μας. Μια γροθιά η ελληνική οικογένεια, όπως η Έλλάδα σε ώρες ανάγκης...
  Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ψυχολογική αδυναμία ή σε ανασφάλεια για το μέλλον του ανθρώπου. Η <> πάντα γίνεται τροχοπέδι σε όλα τα επίπεδα.

  Οι Νέοι των 700€ εχουν μπροστά τους το κέρδος της "ελευθερίας" με κόστος ευκαιρίας την ομπρέλα της οικογένειας.
  Οι καιροί αλλάζουν ας το δούμε λοιπόν ως εξωτερικοί παρατηρητές!..
  Νίκος.

Δημοσίευση σχολίου