Ψυχική υγεία στην κοινότητα

αναρτήθηκε από eva | Ετικκέτες: , ,

Ζούμε σε μια εποχή πολύ σημαντική για το μέλλον του τομέα της ψυχικής υγείας. Σε όλο τον κόσμο γίνεται συνείδηση ότι η φροντίδα για την ψυχική υγεία του πληθυσμού πρέπει να πάρει τη θέση που της αναλογεί στις προτεραιότητες της κρατικής πολιτικής και στο σύστημα των υπηρεσιών υγείας. Στη χώρα μας, αν και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ξεκίνησε καθυστερημένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο η αποασυλοποίηση προχωρά και διευρύνει τις υπηρεσίες της περνώντας από το ψυχιατρείο σε κοινοτική βάση. Η σύγχρονη αντίληψη για την ψυχική υγεία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτει ως στόχο των κοινωνιών μια σημαντική βελτίωση του επιπέδου φροντίδας.
Ο στόχος αυτός προωθείται από τους παρακάτω βασικούς άξονες πολιτικής:

  • Την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας που να είναι επαρκές για το σύνολο των αναγκών του πληθυσμού
  • Η θεώρηση της ψυχικής υγείας ως αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της δημόσιας υγείας και κατά συνέπεια την ανάπτυξη της πρόληψης ψυχικών διαταραχών και δράσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας
  • Την καταπολέμηση του στίγματος και των προκαταλήψεων και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ψυχικά πασχόντων

Η σύγχρονη αυτή αντίληψη που προωθείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς περιλαμβάνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παράλληλα με την εξάλειψη του ιδρυματισμού, πρέπει να αναπτύσσεται ένα δίκτυο προσβάσιμων και αποτελεσματικών κοινοτικών υπηρεσιών και να γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας πρωτίστως εξωνοσοκομειακά. Έτσι το κέντρο βάρους της παρεχόμενης φροντίδας μετατοπίζεται από τα μεγάλα ψυχιατρεία σε κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Αποκατάστασης κ.ά.). Επιπλέον η φροντίδα πρέπει να ενσωματώνεται στις γενικές υπηρεσίες υγείας σε συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός των πασχόντων και να επιτυγχάνεται καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερους ανθρώπινους πόρους. Η πολιτική για την ψυχική υγεία πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων με στόχο πρωτίστως την πρόληψη μέσω της προαγωγής της ψυχικής υγείας του πληθυσμού έως την θεραπεία των ψυχιατρικών διαταραχών και την αποκατάσταση των πασχόντων Απαραίτητη είναι η συνεργασία σε διατομεακό επίπεδο (π.χ. πρόληψη μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης ή της εργασίας με την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων), αλλά και δικτύωση με υπηρεσίες πρόνοιας, στέγασης απασχόλησης κ.λ.π.


Για να γίνουν οι προαναφερόμενες υπηρεσίες πράξη πρέπει να λάβει κανείς υπόψη το σύνολο των εμποδίων που πρέπει να ξεπεραστούν:

ü Είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης στο ευρύ κοινό για τη χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

ü Παραμένουν στην κοινότητα προβλήματα στιγματισμού και προκαταλήψεων .

ü Πρέπει να ξεπεραστούν διαφόρων ειδών αποκλεισμοί ορισμένων κοινωνικών και πληθυσμιακών ομάδων, όπως γεωγραφική απομόνωση, πολιτισμική διαφοροποίηση κ.α.

ü Πρέπει οι υπηρεσίες να αναπτύσσονται με γνώση των αναγκών της περιοχής ή της ομάδας στην οποία απευθύνονται, προκειμένου να προσελκύσουν χρήστες.

ü Ειδικές παρεμβάσεις χρειάζονται για ορισμένες ομάδες στόχου (π.χ. παραβάτες, φυλακισμένοι, άνεργοι, θύματα κακοποίησης) και για να αντιμετωπίζονται ιδιαίτερες καταστάσεις κρίσης. (π.χ. φυσικές καταστροφές)

Η προσβασιμότητα των υπηρεσιών δεν είναι συνεπώς τόσο αυτονόητη, δεν είναι απλά και μόνο ζήτημα εξασφάλισης ισονομίας και οικονομικής ισότητας, αλλά ζήτημα γνώσης, σχεδιασμού και πρωτοβουλιών κατά την ανάπτυξη του τομέα της ψυχικής υγείας

Σχόλια (2)

    πολύ ενδιαφέρουσα και επιστημονική προσέγγιση του άρθρου . ευαισθητοποεί τον αναγνώστη ακόμα και αν δεν είναι ειδικός και άλλωστε η ψυχική υγεία δεν θα πρέπει να είναι θέμα ταμπού στη σύγχρονή κοινωνία.οι προτάσεις που αναφέρονται είναι ουσιαστικές και υιοθετούνται απο το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.διαφαίνεται η επιστημονικότητα και η εμπειρία της συντακτριάς. αναμένουμε και σε επόμενα αντίστοιχα άρθρα.ευχαριστούμε...

    tetoiou eidous arthra prepei na anartonai diarkos gia na fonazoume oti i psixiki igeia einai ena evaisthito thema opou den afora mono tin politeia alla OLOUS mas kathos mporei na xtipisei tin porta opoioudipote apo emas se opoiadipote stigmi....sinexiste etsi!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου