Θολώνει τα «διαδικτυακά νερά» η Google στην Κίνα

αναρτήθηκε από Ιάσονας Αναγνωστόπουλος | Ετικκέτες: , , , , , ,

Οργισμένη η εταιρεία από την κινεζική διαδικτυακή λογοκρισία

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για ενδεχόμενη αποχώρησή της από την Κίνα, η Google έστειλε χθες στον κινηματογράφο 200 στελέχη της, παρέχοντάς τους δωρεάν εισιτήρια για την προβολή ταινίας, σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση της εφημερίδας «Ημερησία της Νεολαίας του Πεκίνου».
Το περιστατικό συνέβη δυο μέρες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, για ενδεχόμενη διακοπή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στη χώρα, κλείνοντας τη μηχανή αναζήτησης "google.cn". Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αναταραχή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως εντόπισε μια επίθεση στην εταιρική της υποδομή, προερχόμενη από την Κίνα, στα μέσα Δεκεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή πνευματικής της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με την Google, άγνωστοι εισχώρησαν στο λογισμικό 20 ακόμη εταιρειών, ενώ οι ειδικοί του διαδικτύου λένε ότι επίθεση δέχτηκαν τουλάχιστον 34 εταιρείες.

Η μηχανή αναζήτησης συνδυάζει την επίθεση με τον έλεγχο, που ασκούν οι κινεζικές αρχές στο κινεζικό διαδίκτυο. Ανακοίνωσε πως πλέον δεν πρόκειται να δεχθεί περαιτέρω υποβολή της στην κινεζική λογοκρισία, μπλοκάροντας αναζητήσεις, που οι κινεζικές αρχές θεωρούν επιβλαβείς. Διευκρίνισε πως θέλει να συζητήσει επί αυτών των απαγορεύσεων και να βρει έναν τρόπο, ώστε να λειτουργεί μια μηχανή αναζήτησης χωρίς φίλτρα, για τους περίπου 360 εκατομμύρια Κινέζους χρήστες του διαδικτύου.

Από την άλλη, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε πως η κίνηση της Google δε θα διαταράξει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και απέφυγε να απαντήσει απευθείας, τόσο στις διαμαρτυρίες της Google, όσο και στις επικρίσεις περί λογοκρισίας της αμερικανής υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές η Google θα άρει την αυτολογοκρισία στη μηχανή αναζήτησης Google.cn και θα επιτρέψει στο Πεκίνο να πραγματοποιεί έλεγχο των αναζητήσεων, μέσω των δικών της τεχνολογικών φίλτρων.

Η εταιρεία McAfee Inc, ειδικευόμενη σε λογισμικά ασφαλείας, ανακοίνωσε πως ένα ελάττωμα στον Internet Explorer 6 της Microsoft, χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες επιθέσεις στη Google. Η Microsoft, που λειτουργεί στην Κίνα τη μηχανή αναζήτησης Bing, δήλωσε πως εκείνη δεν έχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από την κινεζική αγορά. Στη χώρα, η Bing κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς και έρχεται πολύ πίσω από την εγχώρια Baidu, που είναι κυρίαρχη στην αγορά. Η Google έρχεται δεύτερη με 35% της αγοράς.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=121548

Σχόλια (0)

Δημοσίευση σχολίου