Το Κτήνος στο Φεγγάρι

αναρτήθηκε από Cathy Koletsi | Ετικκέτες: , , , , , ,

Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Ρίτσαρντ Καλινόσκι είναι μία θεατρική παράσταση η οποία αναφέρεται στη ζωή δύο Αρμένιων μεταναστών του Αράμ και της Σέτα οι οποίοι μετά τη γενοκτονία από τους Τούρκους καταφεύγουν στην Αμερική για να επιβιώσουν. Ο Αράμ Τομασιάν ο οποίος είναι φωτογράφος και ζεί ήδη στην Αμερική επιθυμεί να αναπληρώσει την χαμένη οικογένειά του, την οποία σκότωσαν με φρικτό τρόπο οι Τούρκοι, μέσω του γάμου του με τη Σέτα. Η Σέτα αντίθετα νιώθει ευγνωμοσύνη απέναντί του και του συμπεριφέρεται σαν να είναι ο σωτήρας της. Πέρα από το πολιτικό περιεχόμενο της παράστασης (η γενοκτονία  των Αρμενίων), ο τρόπος ζωής των Αμερικάνων εκείνη την εποχή, χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης της γυναίκας από τον άντρα στις αρχές του 20ου αιώνα (τεκνοποίηση, υποταγή). 
Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας θέλησαν να δώσουν μια κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση στο έργο (τις ζωές δύο ανθρώπων με τραγικό παρελθόν). Το πιο ισχυρό κομμάτι του έργου είναι ένα κάδρο με την οικογένεια του Αράμ Τομασιάν στην οποία τα κεφάλια δεν υπάρχουν συμβολίζοντας έτσι το βίαιο θάνατο αυτών των ανθρώπων όπως αναφέρει ο ίδιος ο Αράμ μετέπειτα στο έργο. Επιπλεόν ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σχέση του ζευγαριού που από τυπική στην αρχή, στο τέλος γίνεται πιο τρυφερή έπειτα από συγκρούσεις και μέσω της σταδιακή εξιστόρησης του παρελθόντος και των δύο πρωταγωνιστών.
Μια πραγματικά αξιόλογη παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς με κορυφαίους την Ταμίλα Κουλίεβα και τον Δημήτρη Τάρλοου. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και ώρες παραστάσεων μπορείτε να βρείτε στο site: http://www.poreiatheatre.com/poreia_theatre_Gr.html
Δείτε και στιγμιότυπα στο http://poreiatheatre.com/performances_html/beast/beast.html


Σχόλια (0)

Δημοσίευση σχολίου