Οι βουλευτές δεν αγαπούν το Διαδίκτυο

αναρτήθηκε από Constantinos Bletsos | Ετικκέτες: , ,

«Κόκκινη κάρτα» στους βουλευτές βγάζει πανεπιστημιακή έρευνα, λόγω κακής σχέσης με το Διαδίκτυο. Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι άψογα ενημερωμένος γύρω από τη χρήση και τις δυνατότητες του Ιντερνετ, δεν αποτελεί όμως όπως φαίνεται λαμπρό παράδειγμα για τους 300 της Βουλής. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν αναγκαστεί να ανοίξουν προσωπικές ιστοσελίδες, ωστόσο φαίνεται πως αυτό αποτελεί περισσότερο μόδα και λιγότερο ουσιαστική σχέση με το μέσο και γνώση αυτού.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα: "Η χρήση του διαδικτύου από τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου", το να «ανοίξει» κάποιος βουλευτής ιστοσελίδα μάλλον είναι αυτοσκοπός, γιατί από εκεί και πέρα σταματάει και η ουσιαστική ενασχόληση με το «άθλημα».Ετσι, ενώ δύο στους τρεις βουλευτές έχουν δική τους ιστοσελίδα, τελικά κανείς δεν τη χρησιμοποιεί όπως θα έπρεπε. Μόλις το 7,3% χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ο διάλογος δεν ενθαρρύνεται πουθενά και στις ιστοσελίδες δεν υπάρχει καν η δυνατότητας ανάρτησης σχολίων από τους πολίτες, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο στο site ενός πολιτικού.

Μόλις η μία στις τέσσερις ιστοσελίδες των πολιτικών ενημερώνεται συχνά, η αναζήτηση πληροφοριών αποτελεί ψάξιμο σε... λαβύρινθο, ενώ δεν κρίνεται ικανοποιητικός ούτε καν ο τρόπος παρουσίασης των πολιτικών τους θέσεων. Αντίθετα, περιορίζονται στο να ανεβάζουν ανακοινώσεις, δελτία τύπου και βίντεο με ομιλίες.

Αυτοί που ξεφεύγουν από την κακή εικόνα είναι μόνο οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι οποίοι σύμφωνα με την έρευνα επιδεικνύουν σημαντική διαδικτυακή δραστηριότητα. Μάλιστα, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτή η τάση δεν φαίνεται να προκύπτει ως αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού του κόμματος, αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές από μόνοι τους έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που τους δίνει αυτό το μέσο.

Δεύτεροι με διαφορά και καταϊδρωμένοι, έρχονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη διαδικτυακή επικοινωνία.

Ακολουθούν οι βουλευτές της ΝΔ, μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τελευταίοι έρχονται οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι ούτε ιστοσελίδα έχουν, ούτε καν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2009 και επικαιροποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010 από το Κέντρο Ψυχο-Κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτω από την επίβλεψη του ερευνητή του Κέντρου Δρ. Σπύρου Αρσένη και του διευθυντή, Αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνου Κοσκινά, με τη συμβολή φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος του κέντρου.
Link: http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=65175

Σχόλια (0)

Δημοσίευση σχολίου